Seuraa somessa

Englanti

Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa

Julkaistu

-

Lontoon-matkan kohokohtiin kuului retki Harry Potter -elokuvien kuvauspaikkana toimineille Warner Brothersin studioille. Paikka on luonnollisesti Potter-fanien unelmakohde, mutta kyseessä on vaikuttava kokemus kenelle tahansa muullekin.

Huippusuosituksi noussut Harry Potter on brittikirjailija J. K. Rowlingin luoma hahmo, joka seikkailee seitsenosaisen kirjasarjan pääosassa. Harry on tarinoiden alussa 11-vuotias poika, joka aloittaa pian opinnot Tylypahkan velhokoulussa. Kirjojen pohjalta tehtyjä elokuvia on kahdeksan, koska viimeinen opus on siirretty valkokankaalle kahdessa osassa. En ole koskaan ollut erityinen Potterin fani, mutta olen nauttinut näkemistäni sarjan viidestä ensimmäisestä elokuvasta. Viimeistään studiokierroksen jälkeen haluan nähdä loputkin leffat ja saatan joskus tutustua vielä kirjoihinkin.

harrypotter_ron_hermione


Harry Potter -kierrokselle lähtemiseen täytyy valmistautua hyvissä ajoin. Klikkasin itseni studioiden verkkokauppaan lokakuussa, jolloin alkoi olla jo liian myöhäistä vuodenvaihteeseen ajoittunutta matkaa ajatellen. Kaikki perusliput oli myyty koko reissuviikkomme ajalta loppuun, mutta jäljellä oli vielä studioiden yhteistyökumppanin Golden Toursin paketteja. Paketti sisältää pääsylipun lisäksi bussikuljetuksen Lontoon keskustasta studioille, jotka sijaitsevat pääkaupungin ulkopuolella Watfordissa.

harrypotter_undesirable


Peruslippujen hinta yhdeltä aikuiselta on yli 50 puntaa ja Golden Toursin paketit ovat suunnilleen tuplasti kalliimpia. Kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle on tarjolla pieni alennus perhelipun muodossa. Paketin hinta tuntuu todella suolaiselta, mutta emme halunneet millään luopua perhematkalle suunnittelemastamme retkestä. Kun katselen nyt helmikuussa lipputilannetta, ei se ole juurikaan parempi. Joitakin peruslippuja löytyy aiemminkin, mutta jos haluaa kierrokselle heti aamusta, alkaa kunnon saatavuutta löytyä vasta kesäkuussa. Golden Toursin kautta retkelle pääsisi huomattavasti nopeammin.

harrypotter_bussi

Golden Toursin busseja kulkee Victorian, Baker Streetin ja King’s Crossin asemilta. Valitsemme jälkimmäisen, sillä täältähän myös Harry ja kumppanit aina nousevat Tylypahkan pikajunaan. King’s Crossin asemalla on Harry Potter -kauppa sekä paikka, jossa voi kuvauttaa itsensä työntämässä matkatavarakärryjä tiiliseinän lävitse. Tarinoista tuttua laituria 9 ¾ ei kannata lähteä sen enempää etsimään, sillä laiturialueelle pääsyyn tarvitsisi matkalipun. Elokuvan kohtaukset on filmattu laiturien neljä ja viisi välissä.

harrypotter_bussissa

Teeman mukaisesti teipattu kaksikerroksinen bussi lähtee vierekkäisten King’s Crossin ja St Pancrasin asemien välistä. Saavumme paikalle puoli tuntia ennen lähtöaikaa, mutta pysäkin eteen on muodostunut jo pitkä jono. Bussista ei mainosteippausten vuoksi näe kovin hyvin ulos, mutta erotamme alkumatkasta tuttuja Camdenin katuja. Teemabussin selkänojissa on näytöt, joista voi katsella elokuvasarjan avannutta Harry Potteria ja viisasten kiveä. Filmi pyörii automaattisesti, eli sitä ei voi kelailla. Matka Watfordissa sijaitseville studioille vie reilun tunnin, joten ehdimme nähdä elokuvasta noin puolet. Tämä on sujuvaa johdatusta Harry Potterin taikamaailmaan.

harrypotter_dragon


Saamme bussista poistuessamme studioiden pääsyliput sekä tiedon siitä, monelta meidän pitäisi palata samaan paikkaan paluukuljetusta varten. Heti sisäänkäynnin jälkeen voi vuokrata digitaalisen opaslaitteen ja napata mukaan ilmaisen passin, johon voi kerätä leimoja kierroksen varrelta. Studioiden avarassa aulatilassa meitä tervehtii suuri katosta roikkuva lohikäärme. Tarjolla olisi ruokailumahdollisuus, mutta jatkamme bussissa syömiemme eväiden voimalla eteenpäin. Lippuihimme merkittyyn sisäänpääsyaikaan on vielä yli puoli tuntia, mutta kävelemme suoraan kierroksen aloituspaikalle, jossa meidät toivotetaan saman tien tervetulleiksi sisään. 

harrypotter_ovi


Etenemme jonon jatkona ensimmäiseen huoneeseen, jossa on elokuvien tekoon liittyviä valokuvia. Kulmassa näkyy portaiden alle rakennettu huone, jossa Harry eli tympeän kasvattiperheensä hoteissa. Mieleeni jää seinällä pyörivä videopätkä, jossa kerrotaan elokuvasarjan avustajiksi päässeistä paikallisista lapsista, jotka kasvoivat vuosikausia kestäneiden kuvausten aikana aikuisiksi. Seuraavassa huoneessa katsellaan video, jossa annetaan ohjeita studiokierrosta varten. Tämän jälkeen saavutaan elokuvasaliin, jossa nähdään vielä yksi lyhyt Harry Potter -aiheinen filmi. Lopulta päästään myös varsinaiselle studiokierrokselle.

harrypotter_suurisali

Kierros alkaa näyttävästi Tylypahkan linnan Suuresta salista, jonne velho-oppilaat aina lukukauden alussa kokoontuvat. Olemme liikkeellä tammikuun alussa, joten saamme nähdä studioiden lavasteet Hogwarts in the Snow -teemaan koristeltuina. Esillä on siis runsaasti joulukoristeita ja moni paikka on peittynyt lumeen. Sali on vaikuttava ilmestys ja konkreettinen esimerkki siitä, että olemme päässeet keskelle aitoja elokuvalavasteita. Osa käytetyistä lavasteista purettiin pian käytön jälkeen, mutta jäljelle on jäänyt todella runsaasti ihmeteltävää.

harrypotter_lavasteet

Studiokierros etenee Suuren salin jälkeen täysin omaan tahtiin, mikä tuntuu oikein mukavalta. Uusia ihmisiä pääsee sisään ryhmä kerrallaan usein, joten omasta rauhasta on turha haaveilla. Ihmismäärä tuntuu hetkittäisestä hässäkästä huolimatta siedettävältä.

harrypotter_taikajuomat

Komeasti valaistuja lavasteita on hauska katsella ja muistella, miltä ne ovat elokuvissa näyttäneet. Hahmojen paikalla on kasvottomia nukkeja, jotka on vaatetuksen ansiosta helppo tunnistaa.

harrypotter_makuusali

Omatoimisen kierroksen alkuosassa on lavasteita, joita tutkiessa saa kierrellä hieman edestakaisin. Koko muu kierros on tämän jälkeen hyvin selkeä, joten mitään ei varmasti jää väliin.

lontoo_harrypotter_01

Nähtävillä on esimerkiksi velhokoulun rehtorin Albus Dumbledoren toimisto. Emme vuokranneet digitaalista opaslaitetta, mutta lavasteiden yhteydessä on lisätietoa tarjoavia infotauluja. Olisitko arvannut, että hyllyjä koristavat kirjat ovat todellisuudessa nahkalla verhoiltuja brittiläisiä puhelinluetteloita? On myös mielenkiintoista lukea vaikkapa neljästä linnusta, jotka esittivät vuorollaan Harryn Hedwig-pöllöä. Tuotantoon on tarvittu kaiken muun lisäksi taitavia eläinten kouluttajia. 

harrypotter_rohkelikko


Katselemme Tylypahkan tupia ja taikajuomien valmistamiseen tarvittavaa välineistöä. Tarjolla olisi myös mahdollisuus kuvauttaa itsensä lentämässä luudalla niin, että tilanteesta valmistetaan green screen -tekniikalla aidolta näyttävä elokuvakohtaus. Vastaavan videon tai valokuvan saisi myös parista muusta tilanteesta, mutta emme halua sen enempää jonottaa kuin maksaa pyydettyä hintaakaan.

harrypotter_hagrid


Alueella on runsaasti tutkittavaa, joten vaikka suurin osa esittelyteksteistä jää lukematta ja etenemme mielestäni suhteellisen ripeästi, kuluu lavasteiden keskellä yllättävän kauan. Yksi suosikkikohteistani on sympaattisen puolijättiläisen Rubeus Hagridin mökki. Sisään ei pääse, vaan kaikkea katsellaan aitojen takaa.

harrypotter_metsa


Kierros liikahtaa dramaattisesti erilaiseen ympäristöön, kun saavumme Kiellettyyn metsään. Suurten puiden juurelta nousee höyryä ja näky on ensi silmäyksellä lumoava, joskin kokemus kärsii hieman ihmisten määrästä.

harrypotter_hippogriff


Kielletyssä metsässä näkyy esimerkiksi valtavia hämähäkkejä, mutta ne pysyvät sopivan välimatkan päässä. Hämähäkkejä mukavampi hahmo on Hevoskotka Hiinokka, joka nyökyttelee päätään ja raottelee laiskasti silmiään.

harrypotter_seina


Kielletyn metsän halki johtava polku vie kohti King’s Crossin rautatieasemaa. Oikeaoppinen tie laiturille johtaa tietenkin tiiliseinän läpi. Toisin kuin oikealla King’s Crossin asemalla, täällä studioilla pääsee ottamaan tällaisia valokuvia ilman pitkää jonotusaikaa.

harrypotter_hogwarts_express


Hogwarts Expressin eli Tylypahkan pikajunan veturi höyryää jo lähtövalmiina. Valokuvaaminen on tällä paikalla vaikeaa, sillä eteen tulee jatkuvasti uusia ihmisiä. Onneksi monet heistä ovat pukeutuneet sopivasti Harry Potterin teemaan.

harrypotter_vaunu


Joudumme jonottamaan jonkin aikaa junan sisään, mutta haluamme tietenkin nähdä omin silmin millaisessa vaunussa Harry, Ron ja Hermione ystävineen matkustivat velhokouluun. Matkahaaveisiini kuuluu päästä joskus Skotlannissa kulkevan The Jacobite -höyryjunan kyytiin. Kyseessä on tosielämän Hogwarts Express, jonka reitti kulkee muun muassa elokuvista tutun Glenfinnanin kivisillan ylitse.

harrypotter_butterbeer


Näyttävän juna-aseman jälkeen vuorossa on ravintola Backlot Café, jota olemmekin jo ehtineet kaivata. Alan huolestua aikataulustamme, sillä meille kerrottiin etukäteen ravintolan odottavan kierroksen puolivälissä, ja olemme kuluttaneet studioilla tässä vaiheessa jo melkein kaksi ja puoli tuntia. Ravintolan palvelu on onneksi todella nopeaa ja onnistumme saamaan heti vapaan pöydänkin. Hampurilaiset ja hotdogit eivät ole erityisen laadukkaita tai edullisia, mutta kelpaavat kyllä nälkäisille. Maistan myös velhomaailman suosikkijuomaa kermakaljaa. Alkoholiton juoma on kinuskisen imelää. Muovisen tuopin saa ottaa matkamuistona mukaan.

harrypotter_backlot


Backlot Cafén vierestä pääsee pihalle tutkimaan ulkona odottavia lavasteita, joihin kuuluvat esimerkiksi kolmekerroksinen Poimittaislinjan bussi, professori Verson kasvihuone sekä Dursleyn perheen kotitalo, jossa Harry joutui lapsena asumaan.

harrypotter_anglia


Ulkona on alkanut sataa aivan kaatamalla ja koska aikataulumme alkaa tuntua hieman kireältä, käväisemme vain katoksen alla kääntymässä ja palaamme sitten lämpimiin sisätiloihin. Oven vieressä komeilee Ford Anglia, jolla Ron ja Harry lensivät Tylypahkaan elokuvassa Harry Potter ja salaisuuksien kammio.

harrypotter_hahmoja


Toteamme netistä löytyvää studiokarttaa tutkiessamme, että ehdimme tutustua jäljellä oleviin kohteisiin suuremmin kiirehtimättä. Ohitamme silti seuraavaksi vastaan tulevan osion nopeasti, sillä erilaisten hahmojen rakentamisesta koostuva näyttely ei tunnu meistä erityisen mielenkiintoiselta. Esillä on esimerkiksi keskeneräisiä vahanukkeja, joista muotoutuu vaihe kerrallaan valmiita olentoja.

harrypotter_velhopankki


Seuraava todella vaikuttavalta näyttävä kohde on Gringotts Wizarding Bank eli Irvetan velhopankki. Juhlava tila on koristeltu marmorilla ja näyttävillä kattokruunuilla. Palvelutiskien takana päivystää muutama maahinen, tosin vain vahanuken muodossa.

harrypotter_tuho


Pankkisalin lisäksi päästään katselemaan holveja, joissa kimaltelee röykkiöittäin kultaa, hopeaa ja muita aarteita. Yksi kierroksen mieleenpainuvimmista paikoista on Irvetan velhopankin raunioitunut versio. Savun keskeltä paikalle ilmaantuu pian myös hurja tulta syöksevä lohikäärme.

harrypotter_viistokuja


Saavumme viimein odottamalleni Viistokujalle, joka on hieman vaatimattomampi kuin olin ajatellut. Turistien määrä laskee tunnelmaa, vaikkei se minään yllätyksenä tulekaan. Kenties pitkä studiokierroskin alkaa jo tässä vaiheessa vaatia veronsa.

harrypotter_viistokujalla


Viistokujan kauppojen näyteikkunoita on joka tapauksessa mukava tutkia. Studion jokainen lavaste on viimeistelty huolellisesti mielikuvitusta käyttäen. Voisin kuvitella, että lavastajien työ on ollut vaativuudesta huolimatta hauskaa.

harrypotter_hogwarts


Ihailemme Viistokujalta poistuttuamme muutamia Harry Potter -aiheisia maalauksia, kunnes saavumme kierroksen loppuhuipennukseen. Tylypahkan linnan pienoismalli on kookas, ja kun se komeilee lumisateessa elokuvien tunnusmusiikin soidessa taustalla, on näky suorastaan taianomainen.

harrypotter_pienoismalli


Katselemme pienoismallia pitkään ja monesta eri suunnasta. Studiokierros päättyy luonnollisesti suureen kauppaan, jossa on tarjolla kaikkea mahdollista taikasauvoista pehmopöllöihin ja kermakaljasta avaimenperiin. Kaupassa voisi kuluttaa paljonkin aikaa, mutta kun tyttäretkään eivät tällä kerralla kaipaa mitään ostettavaa, palaamme melko pian studioiden aulaan.

harrypotter_tyopoyta

Golden Toursin kuljetusten huonona puolena on hinnan lisäksi se, että paluuaika on ennalta määrätty. Me ehdimme olla perillä vajaat neljä ja puoli tuntia, jotka kuluivat hämmästyttävän nopeasti. Tuossa ajassa ehtii kyllä nähdä kaiken oleellisen ja saada studioista erinomaisen yleiskäsityksen, mutta olisi toki vielä mukavampaa jos kelloa ei tarvitsisi katsella lainkaan. Studiot ovat auki päivän mukaan joko iltakahdeksaan tai jopa iltakymmeneen, joten perillä voisi halutessaan viipyä aamusta iltaan.

harrypotter_taikaministerio


Astumme ulos vaakasuoraan vesisateeseen ja suunnistamme noin sadan metrin päässä odottavalle bussipysäkille. Sateenvarjoistakaan ei ole tässä kelissä juuri iloa, vaikka moni niitä käyttääkin. Pysäkillä on lohduttoman pitkä jono, mutta se koostuu ilmeisesti julkisen liikenteen bussia odottavista ihmisistä. Me kävelemme suoraan Golden Toursin linja-autoon, joten emme joudu värjöttelemään sateessa. Tulipahan kalliille bussilipuille ainakin jotakin vastinetta. Studioilta pääsee julkisen liikenteen bussilla neljän kilometrin päässä sijaitsevalle Watford Junctionin asemalle, josta kulkee junia eri puolille Lontoota.

harrypotter_diagonalley

Golden Toursin paluubussissa ei ole selkänojanäyttöjä, mutta menomatkalta tuttu elokuva pyörii parilla suuremmalla ruudulla jälleen alusta alkaen. Kosteiden ja mainosteipattujen ikkunoiden läpi ei näe pimeydessä mitään, mutta ruuhkan vuoksi noin puolitoistatuntiseksi venyvällä bussimatkalla on aikaa miettiä päivän antia. Aitojen elokuvalavasteiden täyttämät studiot ovat unelmien täyttymys Harry Potterin faneille ja upea kokemus kenelle tahansa, joka on yhtään aiheesta perillä. Vaikka kävinkin melko yksityiskohtaisesti läpi studiokierroksen huippukohtia, jäi paljon vielä kokonaan esittelemättä. Suosittelen siis hankkimaan liput todella hyvissä ajoin ja suuntaamaan kohti Harry Potterin taikamaailmaa!

Blogia kirjoittaa jatkuvaa matkakuumetta poteva perheenisä Keravalta. Nautin reissuista niin Euroopassa, kaukomailla kuin kotimaassakin. Pysy mukana matkassa ja seuraa Lähtöporttia Facebookissa sekä Instagramissa.

Jatka lukemista
10 kommenttia

1 kommentti

  1. Oho, jopas on suosittu, kun noin aikasin myydään liput loppuun. En tiedä olenko itsekään mikään jättifani, mutta olen kyllä kirjat lukenut. Hauskaa tuolla olisi käydä, vaikka hinta varsin kova onkin.

    • Mika / Lähtöportti

      15.2.2024 at 20:33

      Suosio pääsi yllättämään, mutta paikka on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikkei jättifani olisikaan. Potter-kirjat on nyt päässeet omalle lukulistalleni, jolla on tosin aika monta muutakin kirjaa 🙂

  2. Satu

    15.2.2024 at 19:15

    Kävin tuolla teinien kanssa juuri ennen kuin pandemia sulki maailman. Paikka oli todella vaikuttava Potter-fanien unelma, jossa meillä kului viitisen tuntia. Luin onneksi Aloe Veeraa-blogista, että liput todellak8n kannattaa varata ajoissa, joten varasin ne sitten syyskuussa helmikuiselle talvilomaviikolle 🙂 Studiolle oli kätevä matkustaa Lontoon keskustasta julkisilla, vaikkei ensimmäiseen paluubussiin aina mahtuisikaan.

    • Mika / Lähtöportti

      15.2.2024 at 20:49

      Tuolla saa varmasti aikaa kulumaan, varsinkin jos sattuu vielä Potter-fani olemaan. Huikea paikka, onneksi ehditte käymään ennen pandemiaa! Mukava kuulla että matka meni sujuvasti julkisilla, niin mekin olisimme tehneet jos tavallisia lippuja olisi ollut vielä jäljellä.

  3. Merja / Merjan matkassa

    18.2.2024 at 8:02

    Kiitos Mika kattavasta studioesittelystä! Tuo on minunkin seuraavalla Lontoon reissun to-do listalla. Olen lukenut suurimman osan kirjoista ja leffoista myös melkein kaikki on nähty. Hyvä tietää, että liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Lippuhankinnat meinaa jäädä aina viime tippaan.

    • Mika / Lähtöportti

      20.2.2024 at 19:56

      Kannattaa ehdottomasti käydä, studioilla on tosi paljon kiinnostavaa ja vaikuttavaa nähtävää! Liput pitää tosiaan hankkia todella hyvissä ajoin, eli studiovierailu ei välttämättä onnistu ihan ex tempore -matkalla 🙂

  4. Elina / elinanmatkalaukussa

    27.2.2024 at 18:26

    Tuolla olis haaveissa käydä, kun oon aikoinaan lukenut kaikki kirjat ja katsonut elokuvat. En oo aiemmin lukenut tästä paikasta postausta, joten oli tosi mielenkiintoista lukea minkälainen paikka tämä on! Tuo on arvokas vinkki, että melkeen katsoo lennot sen mukaan milloin tuolla on vapaita lippuja saatavilla (ettei jää ilman…). Näkyikö tuolla lainkaan pienempiä lapsia? Mietin nimittäin, että tämä olis parempi ajoittaa aikaan, kun lapset on isompia (vähintään ala-aste ikäisiä). Vielä ei oo kirjoja tai elokuvia katsottu alle kouluikäisten lasten kanssa. Mutta itteä tietty kiinnostais jo tuonne lähteä 😀

    • Mika / Lähtöportti

      27.2.2024 at 21:09

      Kiva että postauksesta oli iloa, tämä olisi varmasti sulle ihan ehdoton vierailupaikka! Lentolippuja on tosiaan paljon helpompi saada kuin studiokierroksen lippuja. En muista että tuolla olisi näkynyt kovin paljoa alle kouluikäisiä lapsia, joitakin varmaan, mutta kierros sopii paremmin vähän isommille. Ala-asteikäisiä lapsia näkyi paljon ja heille Harry Potter -kierros sopii oikein hyvin. Eli sun täytyy nyt ehkä harkita maltatko odottaa siihen saakka että lapset olisi koululaisia 😀

  5. Oukkidoukki

    21.3.2024 at 18:14

    Onpa mahtavan oloinen paikka, tuonne täytyy ehdottomasti päästä lasten kanssa! Kiitos informatiivisesta artikkelista, näin tiedämme mihin varautua ajoissa 🙂

    • Mika / Lähtöportti

      21.3.2024 at 19:54

      Kiitos kommentista! Mukavaa että tästä oli hyötyä ja toivottavasti pääsette pian studioille! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Englanti

Lontoon kuninkaallinen Kensingtonin palatsi

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Tutustuimme viime talven Lontoon-matkalla Kensingtonin palatsiin, joka on yksi Britannian kuningasperheen residensseistä. Osa palatsista on kuninkaallisten yksityiskäytössä, mutta museoiduissa tiloissa riittää mukavasti nähtävää matkailijoille.

Palatsi sijaitsee laajan Kensington Gardens -puiston laidalla Länsi-Lontoossa. Ulkoapäin suhteellisen vaatimaton rakennus on toiminut vuosisatojen varrella lukuisten Britannian kuninkaallisten kotina. Usein nostetaan esiin erityisesti pitkään hallinnut kuningatar Viktoria, joka syntyi Kensingtonin palatsissa ja vietti siellä koko lapsuutensa. 

kensington_09


Walesin prinsessa Diana ja prinssi Charles muuttivat Kensingtonin palatsiin mentyään naimisiin ja asuivat siellä suurimman osan avioliitostaan. Prinssi William ja prinsessa Catherine perheineen viihtyivät täällä vakituisesti vuoteen 2022, kunnes halusivat muuttaa rauhallisempaan ympäristöön lastensa kasvatusta ajatellen. Kensingtonin palatsi on yhä perheen virallinen asunto silloin, kun he oleskelevat Lontoossa. Palatsissa on nykyään useita kuninkaallisten ja aatelisten asuntoja sekä toimistoja.

kensington_11


Hankin pääsyliput ennakkoon Kensington Palacen virallisilta nettisivuilta. Saavumme paikalle koleana joulukuun lopun päivänä, jota pilvien välistä pilkottava aurinko ajoittain lämmittää. Sisäänkäynnille on kertynyt näin lomasesongilla jonoa, joka etenee onneksi suhteellisen nopeasti. Sisätilat tuntuvat talvivaatteet päällä kovin lämpimiltä. Vierailijat pääsevät tutustumaan kolmeen erilaiseen palatsin osaan, joissa saa kierrellä omaan tahtiin. Meillä kuluu palatsissa noin puolitoista tuntia.


kensington_10

Viktorian kuninkaallinen lapsuus

Kiipeämme portaat ylempään kerrokseen ja aloitamme palatsiin tutustumisen kuningatar Viktorialle omistetusta näyttelystä. Päädymme ensimmäisenä jalokivihuoneeseen. Esillä on kuningatar Viktorian arvokkaita koruja, jotka hän sai lahjaksi puolisoltaan prinssi Albertilta. Täältä löytyy esimerkiksi tiara, smaragdikaulakoru sekä korvakoruja.

kensington_14


Siirrymme huoneisiin, jotka johdattavat yhden Euroopan historian merkittävimmän monarkin lapsuuteen. Kuningatar Viktoria syntyi täällä Kensingtonin palatsissa toukokuussa 1819. Hän oli syntyessään kruununperimysjärjestyksessä viidentenä, mutta kun Viktorian isä sekä kaikki sedät menehtyivät, päätyi nuori nainen valtaistuimelle vain 18-vuotiaana. Hän muutti tuolloin hoveineen Kensingtonista Buckinghamin palatsiin sekä vietti jatkossa osan vuosistaan myös Windsorin linnassa.

kensington_13


Kansa epäili kokemattoman kuningattaren kykyjä, mutta Viktoria osoitti pätevyytensä ja nousi vuosien kuluessa erittäin suosituksi hallitsijaksi. Hän johti Yhdistynyttä kuningaskuntaa kuolemaansa saakka eli peräti 63 vuoden ajan. Avioliitto Albertin kanssa oli onnellinen ja pari sai yhdeksän lasta, jotka menivät aikanaan naimisiin ulkomaalaisten kuninkaallisten kanssa. Viktoriaa voikin pitää eräänlaisena Euroopan äitihahmona, sillä esimerkiksi nykyisistä valtionpäämiehistä Ison-Britannian Charles III, Espanjan Felipe VI, Ruotsin Kaarle XVI Kustaa, Norjan Harald V sekä Tanskan Frederik X ovat kaikki hänen jälkeläisiään.

kensington_12


Kodikkaat huoneet henkivät Viktorian lapsuusvuosien tunnelmaa. Huonekalut, matot ja tapetit ovat tarkkaan valittuja jäljitelmiä, sillä alkuperäiset eivät ole säilyneet. Nähtävillä on monenlaisia kauniita esineitä sekä pienoismalleja. Tähän aikaan vuodesta paikalle on tietenkin koristeltu myös joulukuusi. Huoneet ovat melko pieniä ja käyvät turistimäärän vuoksi ajoittain ahtaiksi. Saatavilla on yksityiskohtaistakin tietoa Viktorian elämästä ja esillä on hänelle kuuluneita tavaroita. Viktoria vietti täällä lapsuuttaan lähinnä naispuolisten sukulaistensa ympäröimänä.

kensington_06


Näemme myös huoneen, jossa Viktoria syntyi. Viktorian vanhemmat eli Kentin herttuapari matkusti viime hetkellä Saksasta Lontooseen, jotta lapsi syntyisi Englannissa. Ylpeä isä kertoi synnytyksen jälkeen sievästä pikku prinsessasta, joka on pullea kuin peltopyy.


kensington_16

Kuningattaren valtiosalit

Siirrymme palatsin seuraavaan siipeen ja vielä varhaisempien monarkkien maailmaan. Kuningattaren valtiosalit vievät aikamatkalle Kensingtonin palatsin syntyvaiheisiin. Vilhelm III Oranialainen ja Maria II nousivat niin kutsutun mainion vallankumouksen seurauksena Englannin yhteishallitsijoiksi tilanteessa, jossa maan poliitikot halusivat kruunun protestanttien haltuun.

kensington_17


Uusi hallitsijapariskunta etsi vuonna 1689 itselleen asuntoa, ja he löysivätkin sopivan rauhallisessa ympäristössä sijainneen kartanon. Vilhelm kärsi pahasta astmasta, ja pienessä Kensingtonin kylässä riitti kuninkaalle raikasta ilmaa hengitettäväksi. Kartanoa laajennettiin huomattavasti, jotta siitä saatiin kuningasparille kelpaava palatsi. Lontoo on sittemmin kasvanut, eikä Kensingtonin palatsin sijaintia voi enää pitää kovin syrjäisenä. 

kensington_15


Palatsin kuningattaren siipi rakennettiin alun perin juuri Maria II:n käyttöön. Hän ehti nauttia asunnosta ainoastaan viitisen vuotta, kunnes kuoli isorokkoon vain 32-vuotiaana. Vilhelmille kävi kalpaten vuonna 1702, kun hän putosi hevosen selästä ja menehtyi lopulta vammoihinsa täällä Kensingtonin palatsissa. 


kensington_07

Kuninkaan valtiosalit

Jatkamme matkaa kuningattaren valtiosaleista kuninkaan siipeen. Huomio kiinnittyy heti aluksi upeaan portaikkoon. Tilat ovat kaikin puolin näyttävämpiä kuin juuri näkemässämme kuningattaren siivessä, joka alkaa tuntua tähän verrattuna melko vaatimattomalta. Syy löytyy ennen kaikkea siitä, mitä aikakautta nämä museoidut siivet edustavat.

kensington_05


Edellä mainitut Vilhelm III Oranialainen ja Maria II kuolivat lapsettomina, jolloin kruunu periytyi Marian sisarelle Annalle. Annan jälkeen alkoi Yrjöjen aikakausi, kun valta siirtyi saksalaiselle Hannover-suvulle. Yrjö I aloitti palatsin uudistamisen rakennuttamalla useita mahtipontisia huoneita, kuten kuvassa näkyvän kupolihuoneen. Kuninkaan valtiosalit on sisustettu kuvaamaan seuraavan Yrjön eli Yrjö II:n valtakautta 1727–1760.

kensington_03


Ylellisten huoneiden kimallus heijastelee Yrjö II:n ja kuningatar Carolinen elämäntapaa, johon kuuluivat hovissa usein vietetyt hienot juhlat. Täällä nautittiin oopperasta ja muusta musiikista, muodista sekä monenlaisesta taiteesta. Yrjö II on jäänyt viimeiseksi Britannian hallitsijaksi, joka asui Kensingtonin palatsissa oman valtakautensa aikana. Pitkänomaisen galleriahuoneen seinää koristavat nykyään tummasävyiset maalaukset. 


kensington_04

Palatsin puutarhat ja Kensington Gardens

Käväisemme palatsivierailun päätteeksi matkamuistomyymälässä, mutta jätämme vilkkaan ja ahtaalta näyttävän kahvilan väliin. Palatsin omat puutarhat eivät ole talvella parhaimmillaan, joten niihin tutustuminen jää lyhyeksi. Palatsia reunustavat kukkaistutukset olisikin mukava nähdä johonkin toiseen vuodenaikaan.

kensington_02


Poistumme palatsin alueelta avaraan Kensington Gardensin puistoon. Se muodostaa yhdessä Hyde Parkin kanssa Lontoon keskustan suurimman viheralueen. Kensington Gardens ja Hyde Park ovat niin tiiviisti kiinni toisissaan, että kävijä tuskin ymmärtää siirtyvänsä rajana toimivan autotien ylittäessään puistosta toiseen. Olen ehkä itsekin jollakin aiemmalla matkalla Hyde Parkissa kävellessäni käynyt tietämättäni myös Kensington Gardensissa. Katselemme lammen ympärille kerääntyneitä joutsenia ja hanhia. Mieleen jäävät myös monet oravat, joita vapaaksi päästetyt koirat ajavat innokkaasti takaa.

kensington_01


Lontoossa riittää nähtävyyksiä joka makuun, joten vierailukohteiden valinta saattaa olla vaikeaa. Minulle Kensingtonin palatsiin tutustuminen oli mielenkiintoinen kokemus, ja sitä on helppo suositella varsinkin kaikille Britannian kuninkaallisesta historiasta kiinnostuneille.

Jatka lukemista

Englanti

Mielenkiintoinen London Transport Museum

Julkaistu

-

Kirjoittanut

Kävin edellisellä Lontoon-matkallani kaupungin liikennevälinemuseossa, joka osoittautui todella mielenkiintoiseksi paikaksi. Museossa voi tutustua menneen ajan julkisiin kulkuvälineisiin ja esimerkiksi maailman vanhimman metroverkoston historiaan.

Suunnittelen yleensä matkojani melko huolellisesti, mutta tämä museovierailu on hyvin spontaani ratkaisu. Meille jää puolitoista tuntia ylimääräistä aikaa ennen lentokentälle lähtöä, jolloin päätämme astua sopivasti kohdalle osuvaan museoon. London Transport Museum sijaitsee Covent Gardenin vilkkaan kauppahallin naapurissa ja vain kivenheiton päässä monista West Endin teattereista, joten perille päästäkseen ei tarvitse suunnistaa syrjäkylille.

lontoo_0324_ltmuseum1


Museon nettisivuilla kerrotaan, että sisäänpääsyyn tarvitaan lipun lisäksi ennakkoon varattu vierailuaika. Tämä saattaa pitää vilkkaampina ajankohtina hyvinkin paikkansa, mutta me pääsemme maaliskuisena maanantaina lipunmyyntitiskin kautta jonottamatta sisään. London Transport Museumin pääsyliput ovat vuosipasseja, eli niillä pääsisi takaisin museoon niin monta kertaa kuin vuoden aikana ehtii. Museo on avoinna joka päivä joulua lukuun ottamatta. Kohde sopii hyvin koko perheelle ja meidänkin vierailumme aikaan paikalla pyörii ryhmä innokkaita päiväkotilaisia. Pieniä lapsia varten löytyy kaksikin hauskannäköistä leikkialuetta.

londontransportmuseum_05


Aloitamme näyttelyyn tutustumisen yläkerrasta. Julistenäyttely Global Poster Galleryssa olisi juuri alkamassa opastettu kierros, mutta emme malta jäädä kuuntelemaan sujuvaa selostusta. Siirrymme sen sijaan tutkimaan vanhoja metrovaunuja. Niiden sisällä voi aistia kuinka esimerkiksi materiaalit ja kyltit kuvastavat aina omaa aikaansa.  

londontransportmuseum_04


Museon mielenkiintoisin anti liittyy omasta mielestäni nimenomaan metron historiaan. Lontoon metro on ollut toiminnassa jo vuodesta 1863 lähtien, joten se on koko maailman vanhin. Esillä on esimerkiksi metrojunia vetänyt höyryveturi vuodelta 1866.

londontransportmuseum_02


On hauskaa seurata animaatiota, joka kuvaa metroverkoston laajenemista vuodesta toiseen. Metrokartan katselemisesta saa sitä enemmän irti, mitä paremmin kaupungin tuntee. Esillä on myös painettuja karttoja eri aikakausilta.

londontransportmuseum_08


Lueskelen museossa tietoa metrotunneleiden kaivamisesta sekä siitä, kuinka liukuportaiden keksiminen on helpottanut liikkumista. Lontoossa on silti edelleen joitakin syvälle maan alle rakennettuja asemia, joiden laitureille pääsee ainoastaan vanhaan tapaan hissillä tai portaita pitkin. Mieleeni tulee Russell Squaren asema, jota käytin tälläkin Lontoon-matkalla. Museossa käsitellään menneisyyden vastapainoksi myös tulevaisuutta, sillä esillä on tietoa vaikkapa lippujärjestelmien kehittämisestä.

londontransportmuseum_09


Vanhat metrovaunut ja bussit ovat todella kiehtovia, sillä ne kertovat omalla tavallaan tarinoita Lontoon historiasta. Nautin matkoillani suuresti siitä, kuinka julkista liikennettä käyttämällä pääsee aistimaan paikallisten ihmisten jokapäiväistä elämää ja arkea. Monet Lontooseen sijoittuvat muistoni liittyvätkin liikennevälineisiin. Mikä olisikaan lontoolaisempaa kuin punainen kaksikerroksinen bussi, jonka jarrut kirskuvat sateisella kadulla? Kaikki kaupungissa käyneet muistavat varmasti myös metroissa toistuvan mind the gap -kuulutuksen.

londontransportmuseum_06


Lontoon kaduilla on liikkunut entisaikaan myös raitiovaunuja. Ensimmäinen hevosvetoinen raitiovaunu aloitti toimintansa pari vuotta ennen metron valmistumista, mutta vetojuhdaksi vaihtui pian höyrymoottori. Myöhemmin raitiovaunut alkoivat kulkea sähköllä ja rinnalle tulivat myös johdinautot. Raitiovaunujen merkitys supistui kasvavan metroverkoston ja joustavammin kulkevien bussien vuoksi, joten raitiovaunuliikenne lakkautettiin kokonaan vuonna 1952. Nykyään Lontoossa operoi jälleen raitiovaunuja, mutta niiden vaikutus koko kaupungin liikenteeseen on kovin pieni, sillä linja kulkee kaukana keskustan eteläpuolella.

londontransportmuseum_11


Osa näyttelystä kertoo julkisen liikenteen työntekijöiden tehtävistä maailmansotien aikana. Kuvassa oikealla näkyvä linja-auto muokattiin normaalista käytöstä niin sanotuksi taistelubussiksi, jolla kuljetettiin ensimmäisen maailmansodan sotilaita rintamalle. Metrotunneleilla on puolestaan ollut tärkeä rooli suojapaikkana, sillä ihmiset ovat sotien aikana paenneet pommituksia maan alle. Mieleeni jäävät seinille asetellut valokuvat Kiovasta ja Harkovasta, joissa nykypäivän ukrainalaisten on täytynyt etsiä samalla tavoin turvaa metroasemilta.

londontransportmuseum_01


On kiinnostavaa tutustua Lontoon julkisen liikenteen graafisen ilmeen historiaan. Kylttien, opasteviittojen ja karttojen täytyy olla todella selkeitä, sillä ne ohjaavat päivittäin tuhansittain erilaisia matkustajia. Varsinkin metrokylttien ajaton design kuuluu Lontoon ehdottomiin tunnusmerkkeihin. Pyöreään metrotunnukseen on tehty viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana vain pientä hienosäätöä. Kirjasintyyppi on nimetty kehittäjänsä Edward Johnstonin mukaan.  

londontransportmuseum_07


Museon tilat ovat verrattain pienet, joten sisälle ei mahdu kovin suurta määrää erilaisia vaunuja tai busseja. London Transport Museumiin kuuluukin myös syrjemmällä Länsi-Lontoossa sijaitseva Acton Depot, jonne on koottu huomattavasti laajempi valikoima liikennevälineitä sekä muita museoesineitä. Ensisijaisesti varastointiin tarkoitettu Acton Depot on avoinna vain joinakin viikonloppuina vuodessa, joten siellä vierailemista voi olla hankalaa ajoittaa Lontoon-matkan yhteyteen.

londontransportmuseum_10


Käytettävissämme olleet puolitoista tuntia kuluvat liian nopeasti, vaikka ehdimmekin saada museosta hyvän käsityksen. Sopiva vierailuaika riippuu aina omista mieltymyksistä, mutta itse varaisin tänne mielelläni vähintään kaksi tai miksei kolmekin tuntia. Aikamme alkaa loppua, joten kiirehdimme museon viimeisen osan halki kohti vaatenaulakkoa ja uloskäyntiä. Niinpä kahvila ja kauppa jäävät meiltä näkemättä. Kaupasta saisi ostaa vaikkapa metron penkkien verhoilussa käytetystä kierrätysmateriaalista tehtyjä laukkuja ja muita tuotteita. Jos oikein innostuu, voi kotiinsa tilata jopa samalla materiaalilla verhoillun sohvan.

lontoo_0324_ltmuseum2


London Transport Museum tutustuttaa sekä vanhoihin liikennevälineisiin että koko kaupungin historiaan. Lontoon kasvaminen suureksi metropoliksi ei olisi ollut mahdollista ilman toimivaa julkista liikennettä, jonka avulla työpaikat ovat tehokkaasti saavutettavissa suhteellisen kaukanakin sijaitsevista kodeista käsin. Vaikka päädyinkin museoon sattumalta, olisi tämän kohteen väliin jättäminen ollut virhe. Nautin vierailusta ja voisin palata tähän museoon toistekin.

Lisätiedot museosta löytyvät London Transport Museumin omilta nettisivuilta.

Jatka lukemista

Suosittuja juttuja