Yhdysvallat
Kalifornian-matkan parhaat palat

Teimme kesäkuussa kolmen viikon matkan Kaliforniaan. Keskityimme erityisesti Los Angelesiin ja San Franciscoon, mutta vietimme muutaman päivän myös rannikon pikkukaupungeissa sekä Highway 1 -tien upeissa maisemissa.
Kesäkuinen matka toteutti pitkäaikaisen unelman Yhdysvaltojen länsirannikon näkemisestä. Tuolla suunnalla riittäisi monipuolista koettavaa kuinka pitkäksi ajaksi tahansa, mutta halusimme pitää matkaohjelman riittävän yksinkertaisena ja vietimme lastenkin toiveesta aikaa erityisesti suurissa kaupungeissa. Käyn nyt tiivistetysti läpi koko matkan ohjelman ja julkaisen myöhemmin yksittäisiä juttuja reissun mielenkiintoisimmista kohteista.

Matkamme avausetappi on yhdentoista tunnin suora lento Helsingistä Los Angelesiin. Otamme heti perille päästyämme vuokra-auton käyttöön ja suuntaamme kohti ensimmäistä majapaikkaamme Hollywoodissa. Tarunhohtoinen Hollywood vastaa melko hyvin ennakkotietojani, eli se ei ole lainkaan niin hohdokas paikka kuin kuuluisa nimi antaisi ymmärtää. Haluamme kuitenkin ensimmäisellä Los Angelesin -matkallamme nähdä kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, ja tähän tarkoitukseen Hollywood on oikein sopiva tukikohta.

Alueen pääväylä Hollywood Boulevard tunnetaan katuun asetelluista tuhansista tähdistä, joista voi bongata kuuluisien viihdealan ihmisten nimiä. Vaikka laatat eivät olekaan kovin ihmeellisiä, on niissä näkyviä nimiä silti hauska bongailla. Saman kadun varrelta löytyvät myös kuuluisat teatterit Grauman’s Chinese Theatre, El Capitan sekä Oscar-gaalasta tuttu Dolby Theatre. Hollywood Boulevardin ilmapiiri on vilkas, mutta silti rauhallisempi kuin etukäteen kuvittelin. Katukuvaan kuuluu monenlaisia esitteiden tarjoajia, supersankareiksi pukeutuneita amatöörinäyttelijöitä, kodittomia, satunnaisia yksikseen höpötteleviä hörhöjä, kannabiksen hajua sekä tietenkin meitä turisteja.

Hollywoodista puuttuvaa luksustunnelmaa voi lähteä etsimään vaikkapa lyhyen ajomatkan päästä Beverly Hillsistä. Varsinkin 90210-postinumeroalueen tunnetuin katu Rodeo Drive on täynnä kalliita merkkiliikkeitä ja ohi murisee Ferrareiden kaltaisia urheiluautoja lähes yhtenäisenä virtana. Beverly Hillsin ilta-auringon valaisemat palmut jäävät mielikuviin palana sitä Kaliforniaa, josta monet elättelevät suuria unelmia.

Alkumatkan mielenkiintoisimpiin kokemuksiin kuuluu opastettu kierros Warner Brosin elokuvastudioilla. On hauskaa kierrellä kulissikaupungissa ja kuulla, miten lavasteet viimeistellään aina kutakin tuotantoa varten eri tavalla. Kierroksen aikana oppii paljon elokuvien tekemisestä ja ymmärtää, ettei juuri mikään valkokankaalla näkyvä ole aitoa. Esimerkiksi puulattia saattaa todellisuudessa olla matto, joka sopii elokuvan äänittämiseen paremmin ja on myös helpompi kuvausten päättyessä vaihtaa. Studioalueen sisätiloissa on kiinnostavia näyttelyitä, joihin voi tutustua omatoimisesti. Välipalaa syömme Frendit-sarjan teemaan sisustetussa Central Perk -kahvilassa.

Toinen samaan teemaan sopiva kohde Universal Studios on saumaton yhdistelmä huvipuistoa ja elokuvastudiota. Paikan mielenkiintoisin laite on eräänlaisen junan kyydissä tapahtuva tunnin mittainen studiokiertoajelu, jonka aikana näemme esimerkiksi Täydellisten naisten kotikadun Wisteria Lanen sekä Psykosta tutun Bates Motelin. Universal Studios on erittäin näyttävä kokonaisuus ja huvipuiston puolella huomio kiinnittyykin huolella toteutettuihin lavasteisiin. Laitteet on teemoitettu tuttujen elokuvien tai piirrossarjojen mukaan, eikä niiden määrä ole lopulta kovin valtava. Koettavaa löytyy esimerkiksi Harry Potterin, Simpsonien, Kung Fu Pandan ja Kätyreiden ystäville.

Vietämme yhden kokonaisen päivän myös Los Angelesin kupeessa Anaheimissa sijaitsevassa alkuperäisessä Disneylandissa. Se muistuttaa muualla maailmassa näkemiämme Disney-huvipuistoja, mutta tarjoaa myös uutta koettavaa. Laajalle alueelle mahtuu enemmän erilaisia teemamaita kuin muualla, mutta esimerkiksi puiston keskellä kohoava prinsessalinna näyttää yllättävän pieneltä. Laitevalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, mutta tarjolla on enemmän leppoisia huviajeluita kuin erityisen hurjaa kyytiä. Disneyland mainostaa olevansa maailman onnellisin paikka, eikä slogan ole ainakaan pahasti pielessä. Vietämme oikein hauskan päivän, jonka aikana on helppo unohtaa todellisen maailman murheet.

Los Angeles on tietenkin paljon muutakin kuin elokuvia ja huvipuistoja. Käymme katselemassa maisemia Griffith Observatoryn näköalapaikalta, jonka ympäristössä olisi myös paljon houkuttelevia ulkoilupolkuja. Se on myös yksi paikoista, joista käsin katselemme maailmankuulua Hollywood-kylttiä. Mulholland Driven maisematielle lähdemme opastetulla kierroksella, jonka aikana meille kerrotaan alueella asuvista julkkiksista ja heidän hulppeista huviloistaan. Pilvenpiirtäjien sävyttämässä Downtownissa käväisemme kertaalleen. Kauppahalli on vilkas, Angel’s Flight -funikulaari hauska ja Walt Disney Concert Hall näyttävä, mutta muuten niin sanottu ydinkeskusta ei pääse säväyttämään.

Yksi Los Angelesin alueen ikonisimmista nähtävyyksistä on Santa Monican laituri, jonka päällä toimii kokonainen huvipuisto. Käymme paikalla hämyisenä päivänä, jolloin viileä merituuli vaatii pukemaan takin ylle. Vierailumme Santa Monicassa jää melko lyhyeksi, mutta nautimme laiturin lisäksi myös kävelykatu Third Street Promenadella kulkemisesta. Santa Monica ei silti sykähdytä lainkaan yhtä paljon kuin sen naapuri Venice, josta tulee suosikkialueeni Los Angelesissa.

Vietämme Hollywoodissa ja Anaheimissa majoittumisten jälkeen kaksi kokonaista päivää Venicessä, jossa nautin suuresti alueen tunnelmasta. Venice on saanut nimensä kanavista, joiden varsilla on toinen toistaan ihastuttavampia pientaloja. Kauniiden kanavien raukeudesta voi siirtyä hetkessä meren rantaa seuraavan kävelykadun vilskeeseen. Vietämme pitkät tovit katselemalla laajan hiekkarannan laidalla sijaitsevan skeittiparkin rullalautailijoiden temppuja. Taustalla soiva musiikki ja ympärillä huojuvat palmut luovat Los Angelesiin sopivaa tunnelmaa. Käymme pariin kertaan myös Venicen trendikkäällä pääkadulla Abbot Kinney Boulevardilla, jonka varrelta löytyy mukavia ravintoloita sekä kivoja pikku putiikkeja.

Venicessä vietetyt päivät päättyvät auringonlaskuun Tyynen valtameren rannalla, jossa aallot lyövät pehmeään hiekkaan. Los Angeles lieneekin parhaimmillaan tällaisilla aurinkoisilla rannoilla rennosta elämästä nauttien. Meille kaupunki tarjoaa vain kaksi kirkasta päivää, sillä sää pysyttelee enimmäkseen pilvisenä ja viileänä. Vaikka elokuvien Los Angeles onkin aina aurinkoinen, kuuluvat myös hämyiset May Gray ja June Gloom paikalliseen kalenteriin. Tänä vuonna harmautta on riittänyt ehkä poikkeuksellisenkin paljon.

Los Angeles jää taakse hieman ristiriitaisin tuntein. Ehdin saada jonkinlaisen käsityksen Enkelten kaupungin viehätysvoimasta ja ymmärrän ihmisiä, jotka ovat ihastuneet palavasti tämän metropolin sykkeeseen. Olen hyvin iloinen saatuani nähdä Los Angelesia, mutta vaikka pidänkin kaupungista, ei se nouse ainakaan ensi vierailun perusteella suurimpien suosikkieni joukkoon. Kaupunki vastasi melko hyvin ennakko-odotuksiani, sillä jättimäisestä ja hajanaisesta kaupungista on vaikea saada reilussa viikossa kunnollista otetta. Los Angelesin rakenne eroaa monin tavoin eurooppalaisista suurkaupungeista. Paljon mielenkiintoista jäi varmasti myös näkemättä.

Yhtenäinen metropolialue jatkuu kymmeniä kilometrejä joka suuntaan, eikä matkailijan kannalta ole mitään merkitystä kuuluuko Santa Monica, Beverly Hills, Burbank tai Anaheim virallisesti ottaen Los Angelesiin vai ei. Seudulla on monia viihtyisiä paikkoja, mutta etäisyydet ovat pitkiä ja automatkojen varrella näkyy myös vähemmän kiinnostavia kortteleita. Turvaudumme auton käyttämiseen, koska se on helpoin ja tyypillisin ratkaisu kaupungissa, jonka julkista liikennettä ei ole suuremmin kehuttu. Ajaminen on yllättävänkin sujuvaa, eikä suurkaupungin liikenne tuota meille ongelmia.

Suuntaamme kaikkiaan kymmenen Los Angelesin seudulla vietetyn yön jälkeen kohti pohjoista ja San Franciscoa. Varaamme ajomatkaan useamman päivän, koska lähes tarunhohtoisen Highway 1 -tien varrelta löytyvät pikkukaupungit ja näköalapaikat vaativat pysähtymään kerta toisensa jälkeen. Tiedämme jo hyvissä ajoin etukäteen, että tuo rannikon yksinäinen maisematie on maanvyöryn takia poikki, joten joudumme ajamaan osan matkasta kiertotietä. Ehdimme silti nähdä aivan riittävästi kauniita paikkoja ja ajomatkasta tulee elämyksellinen.

Ensimmäinen taukopaikkamme on pian Los Angelesin jälkeen vastaan tuleva Malibu Pier. Vanha puulaituri on Santa Monica Pieriin verrattuna kovin hiljainen. Näemme tunnelmalliselta laiturilta käsin pari ohi uivaa delfiiniäkin. Syömme tukevan myöhäisen aamiaisen ja jatkamme matkaa Santa Barbaraan, jossa sielläkin käymme paikallisella laiturilla. Lyhyeksi jääneen kaupunkikierroksen perusteella Santa Barbara vaikuttaa todella siistiltä ja viihtyisältä rantakaupungilta, jossa olisi helppo viihtyä pidemmänkin aikaa. Ehdimme vielä ihailla maisemia Pismo Beachin lähistöllä ja kuunnella Morro Bayn kalastajasataman hylkeiden konserttia ennen kuin saavumme yöpaikkaamme Cambriaan.

Vietämme Cambriassa kaksi yötä, joten meille jää kokonainen päivä aikaa tutustua seudun nähtävyyksiin. Niistä tunnetuin on upporikkaan William Randolph Hearstin rakennuttama Hearst Castle. Linnamainen kartano on melkoinen ilmestys, ja vaikka paikka onkin erilaisten tyylien sekamelska, voi sitä pitää myös poikkeuksellisen kauniina. Sijainti kukkulan laella takaa mahtavat maisemat, puutarhat ovat harvinaisen näyttäviä ja toki myös sisätiloissa riittää ihmeteltävää. Katseenvangitsijoihin kuuluvat valtavat uima-altaat niin sisällä kuin ulkonakin.

Cambrian seudulta löytyy paljon muutakin nähtävää. Ihmettelemme esimerkiksi merinorsuja eli norsuhylkeitä, jotka viihtyvät omalla rauhoitetulla rannallaan ja heittelevät hiekkaa päälleen. Käymme kääntymässä Ragged Pointin näköalapaikalla, jonka pohjoispuolelta Highway 1 on matkamme aikaan suljettu. Cambria itsessään on melko uinuva pikkukylä, jonka parasta antia on kuvassa näkyvä Moonstone Beachin kävelypolku, jota pitkin kulkiessaan voi aistia merituulta ja nauttia illan auringonsäteistä. Alkumatkaa sävyttänyt pilvisyys hälvenee Cambriassa ja päivät tästä eteenpäin sujuvat enimmäkseen aurinkoisissa, joskin edelleen melko viileissä säissä.

Tiesulku pakottaa meidät ajamaan Cambriasta seuraavaan yöpaikkaamme Montereyhin moottoritietä pitkin. Suuntaamme Montereysta käsin jälleen Highway 1:lle ja ajamme takaisin etelään päin kohti tien kauneimpiin kuuluvaa osuutta, jonka varrella ylitämme esimerkiksi kuvauksellisen Bixby Creek Bridgen. Meiltä jää näkemättä paljon Big Surin kehuttuja maisemia, mutta jo neljänkymmenen kilometrin ajo Montereysta etelään ja takaisin johtaa lähestulkoon maisemaähkyyn. Rannikko on täälläpäin harvinaisen kaunista ja sen vehreys tuo mieleen itselleni rakkaan Irlannin.

Tutustuminen sekä Montereyhin että sen tyylikkääseen naapuriin Carmel-by-the-Seahin jää pintapuoliseksi. Ehdimme silti nauttia hetken Montereyn merellisestä tunnelmasta sekä pienen Carmelin viihtyisistä kaduista. Tämän seudun kohokohtiin kuuluu myös maisematie 17-Mile Drive. Maksullinen reitti kiertelee suljetun Pebble Beachin luksusasuinalueen sisällä ja sen varrella voi pysähdellä monille upeille näköalapaikoille ihailemaan merimaisemia.

Viimeinen autoilupäivämme vie meidät Montereysta San Franciscoon. Ainoaksi pysähdyspaikaksemme valikoituu rennolta vaikuttava rantakaupunki Santa Cruz, jossa viihdymme useamman tunnin. Kävelemme värikkäillä kaduilla, käymme jälleen yhdellä huvilaiturilla ja kurkistamme ohimennen huvipuistoon, joka on viihdyttänyt kansaa jo pitkälti yli sadan vuoden ajan. Santa Cruz jää mieleen musiikin ja surffaajien sävyttämänä aurinkoisena paikkana, jossa saamme aistia aitoa lomatunnelmaa.

Majoitumme matkan viimeisiksi kuudeksi yöksi San Franciscoon, joka on upeimpia koskaan näkemiäni kaupunkeja. Jyrkille rinteille kohoavat kuvaukselliset kadut, vanhat viktoriaaniset puutalot, kimalteleva meri, vaihtelevat kaupunginosat ja mukava tunnelma muodostavat suorastaan vastustamattoman kokonaisuuden, jonka keskellä on helppo viihtyä. Ajelemme totta kai myös kuuluisilla vanhoilla kaapeliraitiovaunuilla pariin kertaan.

San Francisco on myös nähtävyyksiensä osalta erinomainen matkailukaupunki. Maailmankuulu silta Golden Gate sykähdyttää yllättävänkin paljon, kun sitä pääsee ihailemaan lähietäisyydeltä. Vankilasaari Alcatraz osoittautuu poikkeuksen mielenkiintoiseksi vierailukohteeksi ja esimerkiksi Golden Gate Parkin japanilainen puutarha jää mieleen upeana paikkana. Matkani kohokohtiin kuuluu myös baseball-ottelu San Franciscon Oracle Parkissa. Olen seurannut lajia useamman vuoden, joten sekä säännöt että osa pelaajista ovat entuudestaan tuttuja.

Vietämme melko paljon aikaa turistisella mutta viihtyisällä Fisherman’s Wharfin alueella rannan tuntumassa. Alueella riittää niin kauppoja kuin ravintoloitakin ja sen vetonauloihin kuuluvat vilkkaan huvilaituri Pier 39:n vieressä majailevat merileijonat.

San Francisco on ilahduttavan monipuolinen kaupunki, sillä tunnelmat vaihtelevat kaupunginosasta toiseen. Ehdimme nähdä kaikki etukäteen tärkeimpinä pitämäni kohteet ja alueet, joihin kuuluvat värikäs Chinatown, italialaishenkinen North Beach, ydinkeskustan pääaukio Union Square, mutkikas Lombard Streetin kadunpätkä, hippien kulta-ajan keskus Haight-Ashbury sekä täydellisen postikorttimaiseman tarjoava Alamo Squaren puisto. Kiipeän katselemaan maisemia myös vanhasta Coit Towerin näkötornista.

Kolmen viikon matka kuluu nopeasti, sillä nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle päivälle. Ehdimme syödä monta hampurilaista ja nauttia muistakin Amerikan mauista. Oli mukavaa nähdä Los Angelesia ja ihastua erityisesti rannikon maisemiin sekä San Franciscoon. Matka herätti entistä suuremman kiinnostuksen Yhdysvaltoja kohtaan ja voikin olla, että palaamme rapakon taakse jo lähivuosina. Kalifornia täytti suuret odotukset, vaikka lähes kaikki luontokohteet jäivätkin vielä näkemättä. Matkasuunnitelmia riittäisi ympäri Pohjois-Amerikkaa, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tulleessaan.

Yhdysvallat
New Yorkin merellinen Coney Island

New York on paljon muutakin kuin pilvenpiirtäjiä. Brooklynin eteläkärjestä löytyvä Coney Island tunnetaan huvipuistoista sekä hiekkarannoista, ja rantakadun auringonpaisteessa tuntuu kuin olisi vähintäänkin Kaliforniassa saakka.
Coney Island oli alun perin kapean salmen erottama saari, joka sittemmin yhdistettiin täyttömaan avulla suureen Long Islandiin. Alue kehittyi voimakkaasti 1800-luvun vuosikymmeninä, jolloin Coney Islandille kohosivat puitteet varakkaan väen lomailua varten. Tavallinen kansa löysi tiensä hiekkarannoille ja huvipuistoihin myöhemmin, kun perille alkoi päästä metrolla.

Huvipuisto Luna Park
Mekin käytämme Coney Islandille kulkemiseen metroa. Matka-aikaa Manhattanilta kertyy noin tunti. Metrolinja kulkee Brooklynin puolella enimmäkseen maan päällä, joten on mielenkiintoista katsella eri alueiden katuja, taloja ja puistoja. Täysi vaunu tyhjenee matkan edetessä niin, ettei Coney Islandille menijöitä ole lopulta montaakaan. Olemme valinneet retkipäiväksemme tarkoituksella maanantain, jotta välttäisimme huvipuiston ruuhkia. Lokakuu on muutenkin helteisiin kesäpäiviin verrattuna hiljaisempaa aikaa. West Eighth Street–New York Aquarium -asemalta ei tarvitse kävellä montaa askelta Luna Park -huvipuiston värikkäälle portille.

Nykyinen Luna Park avattiin toukokuussa 2010, mutta Coney Islandin huvipuistoilla on paljon pidempi historia. Alueen merkittäviin huvipuistoihin kuuluivat etenkin vuosina 1903–1944 toiminut alkuperäinen Luna Park sekä sen naapurit Steeplechase Park ja Dreamland. Luna Park toimi esikuvana monelle muulle huvipuistolle ja sen historiallista merkitystä korostaa omalla tavallaan, että esimerkiksi italian kielessä luna park on huvipuistoa tarkoittava yleissana. Nykyinen Luna Park kunnioittaa mukavalla tavalla perinteitä, sillä vaikka lähes kaikki laitteet ovatkin uusia, voi alueella aistia Coney Islandin vuosisatojen taakse ulottuvaa historiaa.

Luna Park on koristeltu lokakuussa halloween-teemaan. Ostimme tyttärille jo ennakkoon netin kautta rannekkeet, jotka olisi kyllä näin hiljaisena päivänä voinut hankkia helposti myös paikan päältä. Me vaimon kanssa emme tällä kerralla kaipaa laitteisiin. Toisin kuin muissa käymissämme huvipuistoissa, täällä rannekkeet ovat voimassa vain neljä tuntia ensimmäisestä laitteessa käynnistä lähtien. Jonot ovat onneksi melko lyhyitä ja tuokin aika riittää meille hyvin. Kannattaa kuitenkin suunnitella päivänsä niin, ettei ajoita ainakaan suurempaa ruokailua rannekkeen voimassaoloaikaan.

Luna Park on pinta-alaltaan varsin kompakti, mutta laitteita on tilaan nähden yllättävän paljon. Ne on jaoteltu hurjuustason mukaan neljään eri luokkaan, joista toiseksi korkein High Thrill -taso tuntuu omille tyttärillemme sopivalta. He käyvätkin testaamassa useita High Thrill -laitteita, kuten The Tickler, Electro Spin, Atlantic Aviator, Brooklyn Flyer ja Luna 360.

Luna 360 muistuttaa Särkänniemen X-laitetta, ja itse laskisin sen jo Extreme Thrillin puolelle. Steeplechase on puolestaan aivan kuin Särkänniemen MotoGee, jossa istutaan vain moottoripyörän sijasta hevosen selässä. Muutama laite on vierailupäivänämme valitettavasti kokonaan suljettu.

Muutamat Coney Islandin huvipuistolaitteista ovat aivan erityisiä klassikoita. Kesäkuussa 1927 avattu puinen The Cyclone tunnetaan kaikkien vuoristoratojen äitinä. The Cyclone kohoaa omalla tontillaan, jonka pieni koko on myös syynä vuoristoradan jyrkkyyteen. Koska tilaa oli vähän, ei nousuista ja laskuista mahduttu tekemään yhtään nykyistä loivempia.

Toinen tunnettu klassikkolaite Wonder Wheel on vieläkin vanhempi vuonna 1920 valmistunut maailmanpyörä. Se ei kuulu Luna Parkiin, vaan naapurissa toimivaan Deno’s Wonder Wheel -huvipuistoon. Maailmanpyörän vaunut liikkuvat mielenkiintoisella tavalla laitteen sisällä olevia kiskoja pitkin.

Riegelmann Boardwalk
Tytöt saavat Luna Parkin laitteista tarpeekseen jo ennen neljän tunnin rannekeajan päättymistä. Siirrymmekin siis hyvissä ajoin Coney Islandin upealle rantakadulle Riegelmann Boardwalkille. Puupintainen kävelytie huokuu nostalgiaa ja vieressä odottavat mukavat merimaisemat. Lokakuun aurinko on saanut koko päivän tuntumaan kovin helteiseltä.

Coney Island on kokenut vuosikymmenten varrella synkkiäkin vaiheita. Kirkkain kultakausi päättyi alkuperäisen Luna Parkin tulipaloon vuonna 1944, ja 1970-luvulle tultaessa alueella rehottivat väkivaltarikollisuus sekä huumekauppa. Huvipuistoperinteet pysyivät yllä vielä vuonna 1964 sulkeutuneen Steeplechase Parkin jälkeenkin, sillä avaruusteemainen Astroland viihdytti kansaa vuosina 1962–2008. Coney Island on jälleen viime vuosikymmeninä siistiytynyt viihtyisäksi ja koko perheelle sopivaksi ajanviettoalueeksi.

Rantakadun varrella kohoava korkea punertava rakennelma on Steeplechase Parkissa aikoinaan toiminut laskuvarjohyppytorni. Tornia ei ole käytetty vuosikymmeniin, mutta se muistuttaa ajasta, jolloin huvipuistoissa saattoi nähdä muutakin kuin karuselleja tai vuoristoratoja. Coney Islandin huvipuistojen historiaan kuuluu mitä käsittämättömämpiä viihdykkeitä, kuten keskoskaapeissa olleiden vauvojen katselua. Ihmeteltävänä oli myös esimerkiksi lyhytkasvuisten ihmisten jokapäiväistä elämää, tulipalojen sammutusnäytöksiä sekä valtava buurisodan taistelua toisintanut esitys, jonka näyttelijöiksi värvättiin oikeita sotaveteraaneja.

Nälkä alkaa jo vaivata, mutta rantakadun varrella on onneksi runsaasti erityisesti pikaruokaa tarjoavia vaihtoehtoja. Näistä varsinkin Nathan’s Famous on klassikko, joka myy kenties koko Amerikan kuuluisimpia hot dogeja. Laajaksi ketjuksi paisuneen Nathan’sin alkuperäinenkin ravintola sijaitsee vain kivenheiton päässä, mutta me tyydymme Riegelmann Broadwalkin varrella olevaan kioskiin. Hot dogit ovat erinomaisia, mutten osaa arvioida niiden paremmuutta kilpailijoihin verrattuna.

Aurinko alkaa olla jo laskemaan päin, joten se lämmittää nyt miellyttävästi kovan paahteen sijaan. On mukavaa istuskella kävelytien varrella ja nauttia tunnelmasta, joka tuo kovasti mieleen edellisvuotisen matkakohteemme Kalifornian rantakaupungit. Coney Islandin hiekkarannalla on lokakuussa väljää, toisin kuin kesän vilkkaimpina päivinä. Taustalla häämöttää Rockawayn niemimaa.

Kävelemme Riegelmann Boardwalkia itään päin ja ohitamme New Yorkin akvaarion. Tästä eteenpäin pääsisi vielä henkisesti paljon syvemmälle itään, sillä edessä häämöttävä Brighton Beach tunnetaan New Yorkin venäläisten ja ukrainalaisten asuinalueena. Tunnelma on kuulemma kuin Mustanmeren rannalla ennen Neuvostoliiton hajoamista.

Palaamme takaisinpäin ja katselemme, kuinka laskeva aurinko saa taivaan kellertämään upeasti. Huomiomme kiinnittyy jälleen kerran hyväntuulisiin ortodoksijuutalaisiin, joita on näkynyt päivän aikana paljon. Luna Parkin asiakaskunnasta ylivoimaisesti suurin osa oli perhekeskeisiä ortodoksijuutalaisia, ja sama tilanne jatkuu myös rantakadulla.

Ortodoksijuutalaiset – jotka ovat käsittääkseni tarkemmin ottaen hasideja – on helppo tunnistaa tyylikkäästä mutta vanhoillisesta pukeutumisesta. Miehillä on erikoiset kampaukset ja aina jonkinlainen päähine. Naiset ovat pukeutuneet villapaitoihin ja pitkiin hameisiin. Lasten vaatteet ovat pitkälti samantyyppisiä kuin aikuisillakin. Jäämme miettimään, oliko kyseessä ortodoksijuutalaisten juhlapäivä vai pelkästään tavallinen maanantai Coney Islandilla. Näky lienee melko tavallinen, sillä noin neljännes Brooklynin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta on juutalaisia.

Aurinko alkaa laskea jo lopullisesti mailleen, kun jätämme Coney Islandin taaksemme. On ollut mukavaa viettää rentoa päivää huvipuistossa, nauttia syksyisestä auringosta ja tunnelmoida tyylikkäällä rantakadulla. Retki Coney Islandille vie helposti kokonaisen päivän, mutta se tarjoaa New Yorkin -matkalle aivan erilaisia ulottuvuuksia kuin pilvenpiirtäjien täyttämä Manhattan.
Voit lukea myös koko matkastamme kertovan jutun Unelmien lomamatka New Yorkiin.
Yhdysvallat
New Yorkin näköalapaikkoja: One World Observatory

Huiman korkean One World Trade Centerin ylimmissä kerroksissa toimivalta näköalapaikalta saa ihailla New Yorkia lintuperspektiivistä. Maisemat ovat näkemisen arvoisia kaikkiin ilmansuuntiin.
One World Trade Center on koko läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus, jota ylemmäs kurottaa tällä hetkellä vain kuusi aasialaista pilvenpiirtäjää. Myös nimellä Freedom Tower tunnetulla pilvenpiirtäjällä on amerikkalaisille suuri symbolinen merkitys, koska se rakennettiin syyskuun 11. päivän terrori-iskussa vuonna 2001 sortuneiden World Trade Centerin kaksoistornien tilalle. Nykyinen World Trade Center -kokonaisuus käsittää edeltäjänsä tavoin myös useita matalampia rakennuksia.

Manhattanin eteläosassa kohoava One World Trade Center avattiin marraskuussa 2014. Suurin osa rakennuksesta on toimistotiloja, mutta vierailijoita ilahduttaa kerroksissa 100–102 toimiva näköalapaikka One World Observatory. Näköalapaikan pääsyliput on kätevintä hankkia netistä, jolloin etuna on myös ennakkoon ostajille tarjottu viiden dollarin alennus.

Aikuisten peruslippu maksaa tällä hetkellä kaikkine kuluineen ja veroineen hieman yli 50 dollaria, minkä lisäksi tarjolla on myös muutamia kalliimpia vaihtoehtoja. Perusliput oikeuttavat sisäänkäyntiin etukäteen valittuna ajankohtana, mutta jos päivän aikataulua ei halua lyödä etukäteen lukkoon, voi ostaa joustavamman lipun, jolla pääsee torniin mihin kellonaikaan tahansa. Tällainen lippu on 20 dollaria peruslippua kalliimpi, mutta se sisältää 10 taalaa arvokkaamman etukupongin näköalapaikan kahvilassa tai myymälässä käytettäväksi.

Nousemme pilvenpiirtäjään lokakuisena maanantaiaamupäivänä, jolloin jonoa ei ole käytännössä lainkaan. Aulatila on suunniteltu suuria vierailijamääriä ajatellen, ja täällä saattaakin olla esimerkiksi kauniina viikonloppupäivinä ruuhkaa. Lipuntarkastuksen ja turvatarkastuksen jälkeen voi pysähtyä katselemaan New Yorkin historiaan sekä World Trade Centeriin liittyviä videoesityksiä, mutta kuljemme melko ripeästi suoraan hisseille.

Hissi kuljettaa pilvenpiirtäjän 102. kerrokseen vain 47 sekunnissa. Matkan ajan voi ihailla hissin seinille heijastettua animaatiota, jossa New York kehittyy vuosisatojen takaisesta korpimaasta nykyaikaiseksi metropoliksi. Esityksen kuvakulma muuttuu samaan tahtiin ylöspäin nousevan hissin kanssa. Perillä vierailijoille näytetään vielä yksi New Yorkin vilinää kuvaava fiilistelyfilmi, kunnes pääsemme vihdoin ihailemaan huikeita maisemia.

One World Observatoryn varsinainen katselutasanne on sadannessa kerroksessa, jonka voi kiertää kokonaan ympäri maisemia ihaillen. Tarjolla ovat siis avoimet näkymät kaikkiin ilmansuuntiin aivan lasiseinien vierestä. Näköalapaikan harvoja huonoja puolia on, ettei sisätiloista pääse minkäänlaiselle tasanteelle ulkoilmaan. Ikkunoiden heijastukset häiritsevät valokuvaamista, joskin haittaa on meidän vierailumme aikaan lähinnä vain merelle tai Brooklynin suuntaan katseltaessa.

Sadannesta kerroksesta löytyy myös matkamuistomyymälä sekä City Pulse -niminen kulmaus, jossa New Yorkin asiantuntijat kertovat kotikaupungistaan. Meidän kohdallemme ei kuitenkaan osu sopivasti yhtään esitystä. Kerrosta ylempänä eli 101. kerroksessa toimii tyyriin puoleinen One Dine -ravintola. Viereisessä kahvilassa on pelkästään seisomapaikkoja, mutta totean jäälatten nauttimisen onnistuvan hyvin myös baaripöytään nojaillen.

New Yorkin pilvenpiirtäjissä toimii tätä nykyä viisi näköalatasannetta, joista One World Observatory on korkein. Se erottuu muista neljästä erityisesti sijaintinsa osalta, sillä One World Trade Center kohoaa Manhattanin eteläosassa. Perinteiset Empire State Building ja Top of the Rock sekä uudemmat Edge ja Summit One Vanderbilt löytyvät kaikki Midtownista, joihin verrattuna One World Observatoryn maisemat ovat selvästi erilaisia. Täältä on hyvät näkymät merelle ja esimerkiksi Vapaudenpatsaalle sekä Ellis Islandille. Myös Hudson-joen vastarannalla näkyvä Jersey City on varsin lähellä.

Pohjoiseen päin katseltaessa on helppo huomata, kuinka Manhattan jakautuu erilaisiin osiin. One World Trade Centerin ympärillä on muita korkeita rakennuksia, mutta heti Financial Districtin loppuessa alkaa laaja matalampi alue, jonka kaupunginosiin kuuluvat esimerkiksi Chinatown, Soho, Greenwich Village sekä East Village. Meistä on erityisen hauskaa katsella täältä edellispäivän kävelyreittiämme, jonka varrelta tunnistamme monta taloa ja esimerkiksi Washington Square Parkin riemukaaren sekä keinotekoisen saaren Little Islandin.

Vaikka merimaisematkin ovat hienoja, katselemme pisimpään Manhattania. Midtownin pilvenpiirtäjät saa kameran zoomin avulla lähelle, vaikka esimerkiksi Empire State Buildingille on melkein viisi kilometriä matkaa.

Manhattanin itäpuolella levittäytyy Brooklyn. East Riverin ylittävistä silloista lähimpänä näkyy ikoninen Brooklyn Bridge, josta pohjoiseen päin häämöttävät Manhattan Bridge sekä Williamsburg Bridge. Sää on näköalojen ihailuun sopivan aurinkoinen ja se vain kirkastuu pilvenpiirtäjässä viettämänämme aikana. Sisätiloissa on silti koko vierailumme ajan mukavan väljää, ja haluamaansa suuntaan mahtuu aina katselemaan ilman odottelua. Paikalla kuuluu olevan samaan aikaan ainakin kaksi muuta suomalaista perhettä.

Aika kuluu maisemia ihaillessa nopeasti. Haluamme nauttia One World Observatorysta koko rahalla, joten vietämme ylhäällä reilut kaksi tuntia. Olen kahdella matkallemme käynyt jo yhteensä neljällä New Yorkin pilvenpiirtäjien näköalatasanteella. Jos olisi pakko valita vain yksi, nimeäisin omaksi suosikikseni Top of the Rockin, josta kirjoitin oman juttunsa jo aiemmin.

Midtownin näköalatasanteet tarjoavat ehkä ne kaikkein klassisimmat New York -näkymät, mutta One World Observatoryn sijainti takaa aivan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin. Jos siis olet jo käynyt jollakin Midtownin näköalapaikalla, suosittelen seuraavaksi kohteeksi One World Observatorya. Me ainakin nautimme omasta vierailustamme todella paljon.

One World Trade Centerin ympäristössä on muutakin nähtävää. Nykyisen pilvenpiirtäjän vierestä löytyy sortuneiden kaksoistornien paikalle rakennettu 9/11 Memorial -muistomerkki, joka koostuu kahdesta neliönmuotoisesta vesialtaasta. Altaiden reunoille on kaiverrettu kaikkien menehtyneiden nimet. Naapurista löytyy erittäin mielenkiintoinen 9/11-museo, josta julkaisen oman juttunsa myöhemmin. Palaan siinä yhteydessä tarkemmin World Trade Centerin historiaan sekä koko maailmaa järkyttäneisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.

World Trade Centeriin kuuluva Oculus on raideliikenteen aseman ja ostoskeskuksen yhdistelmä, johon kannattaa tutustua jo Santiago Calatravan piirtämän persoonallisen arkkitehtuurin vuoksi. Samoilla kulmilla voi vierailla myös Manhattanin vanhimmassa yhä toimivassa kirkossa St. Paul’s Chapelissa sekä modernissa kreikkalaiskatolisessa St. Nicholas National Shrinessa. World Trade Centerin ympärille levittäytyvä Financial District on täynnä ostos- ja ruokailumahdollisuuksia, minkä lisäksi varsinkin rantojen tuntumassa on viihtyisiä puistoja. Manhattanin eteläosassa on siis helppo viettää kokonainen päivä jos toinenkin.
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Huvipuistokokemus – Disneyland Park Paris
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Ensikertalaisen Los Angeles – 10 kohdetta
-
Itävalta2 vuotta sitten
Alppimaisemia kesäisessä Seefeldissä
-
Italia1 vuosi sitten
Cinque Terre – 5 kuvankaunista kylää
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Los Angelesin kiehtova Venice
-
Italia1 vuosi sitten
Patikkaretkellä Cinque Terressä
-
Yhdysvallat2 vuotta sitten
Tarunhohtoinen Hollywood
-
Espanja2 vuotta sitten
Kaksien kasvojen Torrox
-
Italia2 vuotta sitten
Milanon pääkallokappeli San Bernardino alle Ossa
-
Englanti1 vuosi sitten
Huikea Harry Potter -studiokierros Lontoossa
-
Huvipuistot2 vuotta sitten
Sevillan huvipuisto Isla Mágica
-
Englanti1 vuosi sitten
Pitkästä aikaa Lontoossa – nähtävyysvinkit kaupunkilomalle
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
15.7.2023 at 8:28
Kalifornia on hieno paikka. Olen ollet siellä muutamaankin kertaan ja tänä vuonna on tarkoitus käydä siellä jälleen. Muutenkin Pohjois-Amerikka tosiaan on mitä mainioin matkakohde, koska on niin monipuolinen. Siellä riittää lähes loputtomasti näkemistä ja tekemistä.
Mika / Lähtöportti
16.7.2023 at 20:57
Pidin kyllä Kaliforniasta kovasti ja siellä riittäisi koettavaa vielä monella matkalle, koko Pohjois-Amerikasta puhumattakaan. Kävin vuosia sitten Torontossa, Bostonissa ja New Yorkissa, mutta tämä oli vasta toinen reissu tuolle mantereelle. Toivottavasti seuraava Kalifornian-matkanne toteutuu suunnitelmien mukaan!
Susanna/ Makkostenmatkassa
15.7.2023 at 10:51
Samoihin aikoihin ollaan näköjään tuolla matkailtu🤩 ja hyvin paljon samoja kokemuksia. Säät eivät tosiaan suosineet ja kyllähän se vähän vei tunnelmasta. Meillä oli vain reilut 2 viikkoa varattuna Länsirannikolle ja olimme myös 3 päivää Vegasissa sekä San Diegossa. 6 viikon reissu aloitettiin Miamista ja Washingtonin jälkeen moottoripyörällä Route 66. Niin paljon nähtävää ja koettavaa. Ja on tuolla Pohjois-Amerikassa niin vaivatonta matkustaa kun kaikki toimii. Täydellinen roadtrippailumaa kyllä.
Mika / Lähtöportti
16.7.2023 at 21:03
Mukava kuulla! 🙂 Pilvinen ja vähän viileä sää oli tavallaan sopiva kävelyyn ja nähtävyyksien tutkimiseen, mutta varsinkin Los Angelesissa jäätiin kaipaamaan sitä aurinkoista fiilistä, joka kaupungista tulee yleensä mieleen. Sumuisena ja epävakaana tunnettu San Francisco tarjosi meille sen sijaan lähes pelkkää auringonpaistetta. Teidän reissu kuulostaa todella hienolta, olen itsekin haaveillut esimerkiksi juuri Route 66:sta tai Floridasta. Pohjois-Amerikka on todellakin roadtrippeihin sopiva, autoilu tuntui vaivattomalta ja sujuvalta. Mielelläni lähtisin pian uudestaan!